Cayin R01 Beoordeling | Headfonics Audio-beoordelingen

Cayin R01 is het eerste N6ii-moederbord dat een 24-Bit Discrete R-2R DAC Resistive Ladder Network met een gebalanceerde versterker gebruikt. Het kost $ 619.

Disclaimer: De Cayin R01 die ons is toegestuurd is een sample in ruil voor onze eerlijke mening. Wij danken Cayin voor deze kans.

Voor meer informatie over Cayin-producten op Headfonics kunt u hier klikken.

Let op, deze beoordeling volgt onze nieuwe scorerichtlijnen voor 2020 die u hier kunt lezen.

Cayin R01

De Cayin R01 is verreweg het meest sympathieke en natuurlijk klinkende moederbord dat Cayin tot nu toe heeft geproduceerd. Het is ook niet alleen een ‘love-in’ van het timbre, het is technisch gezien concurrerend met uitstekende geluidsarme vloerprestaties, waardoor het perfect geschikt is voor een breed scala aan monitoren die er tegenwoordig zijn.

Schuif hier om je score op de uitrusting toe te voegen!114 Stemmen

9.1

De Cayin N6ii-moederborden zijn weer terug, de eerste sinds de A02 vorig jaar in wat een productlijn blijkt te zijn met een zeer lange en welkome houdbaarheid.

Deze keer is het de allereerste draagbare R2R-implementatie van R01 en Cayin en het eerste levensvatbare draagbare R2R-platform (N6ii/R01) waarmee gebruikers TIDAL en Qobuz kunnen streamen. Ik geloof dat de productie van dit moederbord beperkt is tot iets van 1000 eenheden met een vrij fors prijskaartje van $ 619.

Een resistief laddernetwerk in een DAP is echter de heilige graal voor sommige audiofielen en de manier van implementatie is nooit een goedkoop en snel proces geweest. Vooral als we het hebben over kleine draagbare PCB’s in plaats van grotere desktopversies.

Tot op heden bieden slechts twee DAP’s momenteel een echte R2R-ervaring, de P6 en de P6 Pro van Luxury & Precision, voor respectievelijk $ 2999 en $ 3899 SRP. De introductie van de R01 betekent dat je nu een op Android gebaseerde R2R-ervaring kunt hebben voor ongeveer $ 1800, waardoor het de meest betaalbare R2R-optie op de markt is.

Cayin R01
Copyright Cayin 2021

Technische hoogtepunten

R2R

De R01 is totaal anders dan de vorige moederborden omdat hij geen delta-sigma of een multibit DAC-chipset gebruikt. In plaats daarvan gebruikt het een 24BIT-weerstandsladdernetwerkontwerp in een discrete implementatie met een voorafgaande digitale brug voor het ontvangen, lokaal referentieklokken en filteren van de seriële PCM-gegevens.

De vorige moederborden voor de N6ii gebruikten Sabre-, Burr-Brown- of AKM-chipsets die voornamelijk delta-sigma zijn. Dit is van oudsher een alles-in-één digitale decoderingsoplossing, een jack-in-the-box-ontwerp om een ​​groot deel van het werk uit de R’n’D-budgetten van een bedrijf te halen en de kosten te verlagen.

Beide opties leveren uitstekende maar verschillende luisterervaringen, maar vanuit een technisch oogpunt betekent discreet gaan dat je de volledige controle hebt over de implementatie.

Parameters voor delta-sigma-aanpassing zijn meestal beperkt totdat je bij de analoge kant komt waar opamps, oprolbaar of anderszins, de speling kunnen opvangen en elke gewenste smaak aan het geluid kunnen introduceren.

Discreet

Discreet gaan in de R01 betekent ook het gebruik van veel kleine weerstanden die allemaal afzonderlijk in kaart zijn gebracht met specifieke technische vereiste verwerkingsparameters om het digitale signaal naar analoog om te zetten op de exacte manier waarop ze dat willen.

Het is tijdrovender dan delta-sigma, maar de uitloper is over het algemeen altijd een natuurlijker geluid dat vrij is van artefacten of rinkelen, vooral in de hogere frequenties.

Het nadeel is dat het hoge aantal weerstanden dat nodig is om dit te leveren een fysieke uitdaging betekent in de R01 PCB-engineering. Simpel gezegd, het is een stuk moeilijker om 96 van hen (48 per kanaal) in een typische DAP-behuizing te passen in vergelijking met een enkele delta-sigma-chipset.

Niet zomaar een willekeurige set van 96 weerstanden, maar 48 per kanaal met nauwkeurig overeenkomende parameters (±0,01% hoge precisie), afkomstig van een bedrijf genaamd Viking, (R=5.1kΩ en 2R=10.2kΩ). Dit is om ervoor te zorgen dat op geen enkel punt in de ladder een enkele weerstand de gehele R01-implementatie verzwakt.

Cayin R01
Copyright Cayin 2021

decoderen

De R01-decodering is volledig consistent met de best presterende N6ii-moederborden met een maximum van DSD256 en PCM 32BIT/384kHz.

Dat is misschien niet het beste voor de hedendaagse high-end delta-sigma DAP, zoals de DSD512-compatibele iBasso DX300, maar het is hetzelfde hoofdcijfer voor het vlaggenschip P6 en P6 Pro van Luxury & Precision, die ook R2R DAC’s zijn.

Persoonlijk zijn de meeste van mijn bestanden 16BIT/44.1Khz tot 24BIT/192kHz en DSD64 tot DSD128, dus de behoefte aan hoger is niet echt aanwezig. Het is onwaarschijnlijk dat u ook te veel commercieel beschikbare opnames vindt bij DSD512.

In termen van toekomstbestendigheid is desktop-R2R, zoals de uitstekende USB-trap en driverset op de Pegasus van Musician Audio, bestand tegen 32BIT/1536kHz voor PCM en DSD1024, dus de mogelijkheid is er als u uw R2R-implementatie kunt schalen. Beschouw dan de R01-implementatie als een draagbaar broncompromis, net zoals de vlaggenschepen Luxury & Precision.

Cayin R01

versterking

Het R01-versterkingsontwerp is een pure PO- of hoofdtelefoonversterkeruitgang zonder speciale line-out-functie. Weerstanden zijn klein, maar 96 van hen in een kleine moederbordbehuizing betekent een aantal opofferingen in termen van fysieke ruimte, dus de LO-optie is verdwenen.

In plaats daarvan hebben we 4,4 mm gebalanceerde en 3,5 mm enkelzijdige uitgangen met een circuitontwerp gebaseerd op hetzelfde parallelle versterkingsconcept als de A01 om te zorgen voor een goede stroomtoevoer naar zowel enkelzijdige als gebalanceerde uitgangen.

Deze keer hebben we echter vier TI INA1620-opamps in plaats van eerdere OPA1622’s in het origineel. De INA1620 integreert 4 nauwkeurig op elkaar afgestemde dunne-film weerstandsparen met EMI-filtering op de chip met een lage vervorming, hoge uitgangsstroom, dubbele audio operationele versterker.

Het volume wordt afgehandeld door een dubbele digitaal gestuurde analoge volumeregeling TI PGA2311UA-implementatie, één per kanaal. Dit is een premiumversie van de dubbele PGA2311A-besturingschip die wordt gebruikt in het T01-moederbord DAP en verschilt van het puur digitale domeingestuurde A01-moederbord.

Prestatienummers

De uitgangswaarde van de versterking van de R01 is ongeveer gemiddeld bij 430mW in een 32Ω load balanced en 240mW single-ended in dezelfde belasting.

Vergeleken met de andere moederborden is het veel sterker dan het maximale vermogen van 150 mW van de E01, maar iets zwakker dan het uitgebalanceerde vermogen van 530 mW van de A01 en T01. De gebalanceerde E02-uitgang is nog steeds de krachtigste met 600mW gebalanceerd.

Andere R2R DAP’s hebben een hoger gebalanceerd uitgangsvermogen, zoals de P6 en P6 Pro op 700mW van een 32Ω, maar bij 180mW in dezelfde belasting voor beide vlaggenschip-LP-bronnen, krijg je meer vermogen via SE op de R01 bij 240mW.

De SNR van de R01 is concurrerend met die van de duurdere multibit PCM1704k uitgeruste zwarte R2R2000 van Hifiman met beide meten op 115dB en vrij dicht bij de P6’s voor SNR van 0,004% vergeleken met 0,003% met een 32Ω belasting.

Het enige gebied dat een beetje lijkt achter te blijven op de R01 is het dynamische bereik dat maximaal 113dB bedraagt. Dat is ongeveer 3,5 dB achter de P6-classificatie en nog eens 12 dB achter de P6 Pro.

Cayin R01

Ontwerp

Ik zal deze sectie kort en krachtig houden, aangezien elk moederbord vrijwel hetzelfde fysieke ontwerp heeft en het is niet iets waar we deze keer op zullen scoren. In overeenstemming met de E02 en A02 is het ontbreken van isolatietape over de schroeven aan de achterkant van het R01-moederbord.

Dit zal een meer ‘schokkend’ metaal op metaal geluid produceren bij het plaatsen in vergelijking met de oudere A01-, T01- en E01-moederborden die de tape hadden. Het zal echter mogelijke verbindingsproblemen voorkomen, aangezien de tape op de originele moederborden de neiging had om op te rollen en de invoermethode te blokkeren.

Het enige andere significante ontwerpverschil is de I/O aan de voorkant met de toevoeging van een verguld 4,4 mm gebalanceerd en 3,5 mm SE PO-uitgangssysteem.

Batterijduur

De officiële batterijcyclusclassificatie voor de R01 in combinatie met de 3.8v 5900mAh li-on-batterij van de N6ii is 12,5 uur SE en 11 uur gebalanceerd, wat niet zo ver naast het doel ligt in onze praktijktests.

De geteste omstandigheden om die officiële beoordelingen te krijgen, zijn ook redelijk redelijk bij mid-gain 32Ω voor de PO met het scherm, WiFi en BT uitgeschakeld. Met een redelijk lichte belasting JH Audio Contour XO (8Ω) duurde de R01 iets meer dan 11 uur voor SE en ongeveer 10 uur voor gebalanceerd.

Houd er rekening mee dat de R01 op een Android-platform op de N6ii werkt, dus de omstandigheden en levenscycli kunnen sterk variëren, afhankelijk van uw gebruiksomstandigheden, zoals volume, zwaardere belasting, WiFi, Bluetooth en zware taken die op de achtergrond worden uitgevoerd. U zult een daling in die aantallen zien, hoe hoger de decoderingssnelheid die u ook gebruikt.

Vergeleken met de vorige moederborden is het iets langer dan de gemiddelde beoordeling van 9,5 uur van de E02 en E01 en veel beter dan de 8,5 ongebalanceerde en 7,5 uur gebalanceerde capaciteit van de T01. De beste presteerder tot nu toe voor PO-compatibele moederborden is nog steeds de A01 op 14 uur ongebalanceerd en 13 uur gebalanceerd.

Cayin R01

Verpakking & Accessoires

De verpakking voor de R01 blijft grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het vorige moederbordaanbod.

Dat betekent een slanke, versterkte zwarte kartonnen doos met een gemerkte papieren slip-off band. Binnenin krijg je alles netjes geordend met een gekleurde Torx T5 bit schroevendraaier en een klein ‘pillendoosje’ van 4 extra schroeven voor het geval je er een verliest.

Dit zijn overigens goede Torx-schroevendraaiers en zeer eenvoudig in gebruik. Je kunt druk uitoefenen op de bovenkant en de hoofdcilinder met je hand draaien, wat het zoveel gemakkelijker maakt om de schroeven in en uit te halen.

Een andere toevoeging is een kleine gebruikershandleiding en een installatiekaart met afbeeldingen, maar eerdere moederbordgebruikers zouden geen verandering moeten vinden in het verwisselen van de kaarten of het installeren ervan in de hoofd-N6ii-speler.

Geluidsimpressies

Ik moet hier voorzichtig zijn als ik het heb over het ‘R2R-geluid’. De R01 heeft onmiskenbaar die veelgevraagde R01-kenmerken met zijn analoge boventonen en soepele en verfijnde levering.

Vergeleken met de vorige moederborden is de PO hun meest volwassen en natuurlijk klinkende output tot nu toe, wat een geheel ‘nieuwe’ N6ii-ervaring oplevert.

Niet elke R2R DAC klinkt echter hetzelfde en dat is een mogelijke misvatting die ik meteen wil wegnemen. Na het grootste deel van de afgelopen twee jaar te hebben geluisterd naar onder meer de Musician Audio Pegasus, Holo Audio Spring DAC 2 en de twee vlaggenschip R2R DAP’s van Luxury & Precision, kun je gemakkelijk oppikken waar Cayin van richting is veranderd met de R01.

Om te beginnen heeft de R01 een zwaardere geluidssignatuur dan ik had verwacht. Er is een beetje meer sub-bas nadruk op de R01 in plaats van bijvoorbeeld de meer ontspannen P6-geluidssignatuur.

Er is ook een schaduw meer nadruk op de hoge tonen dan ik gewend ben te horen bij andere R2R-implementaties. Het is relatief genuanceerd, maar gemakkelijker op te pikken na een paar uur met de zeer euphonic en warmere tonen van de P6. Dat geeft de R01 een harmonische balans die dichter bij die van de P6 Pro ligt, maar zonder de lichamelijkheid van de P6 Pro in de middentonen en lagere hoge tonen.

Voor mij is de R01 een beetje lichter in de middentonen en hoge tonen in vergelijking met het vlaggenschip van de P6 Pro, maar nog steeds een vrij zoete en analoge geluidssignatuur.

Je merkt pas echt die subtiele voorwaartse treble tilt op de R01 wanneer deze wordt gecombineerd met monitoren met een redelijk benadrukte upper-mids en lagere treble zoals de JH Audio Contour XO, waar zang meer glans heeft en dus meer presence maar iets minder body .

Klik op pagina 2 hieronder voor koppelingen, moederbordselectiebronvergelijkingen

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Crossmediaco
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart